Milloin on yrittäjän oma kehityskeskustelu?

Maanantai 18.9.2023 klo 17.05 - Sanna Ahtineva


Yrittäminen on yksinäistä työtä. Myös minulle, vaikka yritän yhdessä mieheni Jari Koivumäen kanssa. Monihan sitäkin ihmettelee, että miten on ylipäätään mahdollista tehdä miehensä tai vaimonsa kanssa töitä, ”meiltä ei ikinä onnistuisi”.

No, tässä sitä ollaan menty 14 vuotta, ensin miehen toiminimellä vuoteen 2014 ja siitä eteenpäin  osakeyhtiönä Hämeen Laatusiivous Oy. Eikä me kumpikaan olla mitään helppoja ihmisiä, osataan kyllä pitää kiinni omista mielipiteistämme. Ei ole aina ollut helppoa, mutta se ei ollut tässä jutussa se pointti. 

Yrittäjä saa palautetta asiakkailta, usein ihan hyvääkin, se välitetään liukkaasti asianosaisille, eli työntekijöille, joille kiitokset kuuluvat. Jos tulee kuraa, se otetaan itselle, muotoillaan koulutusideaksi ja tarjoillaan uudessa muodossa eteenpäin. Ainakin tähän pyritään.

Mutta milloin on yrittäjän oma kehityskeskustelu? Sellainen, jossa joku kysyy, että mitäs teille kuuluu ja ai katsos, tehän ootte pärjänneet tosi mukavasti, hienoa kun ootte tuollaisen keksineet ja sitten antaisi vähän uutta kehitysideaa ja tavoitetta jatkoa varten.

Ahdistaako.jpg

                                                                                                                           

Uskokaa tai älkää, mutta kyllä se meillä pitkään oli ainoastaan tilintarkastuspalaveri, joka toimi tällaisena henkireikänä ulkomaailmaan päin. Taloutta ymmärtävä ammattilainen (meillä on supermukava ja asiantunteva tilintarkastaja Jaakko Rönkkö, Revisium Oy) katsoo tilannetta riittävän etäisyyden päästä, antaa palautetta ja myös ihan konkreettisia neuvoja.

Mutta mistä muualta yrittäjä voisi saada kaipaamaansa reflektiopintaa ja sparrausta? Osallistumalla vaikkapa johonkin sopivaan koulutukseen! Meillä lähti pyörä pyörimään tähän suuntaan, kun erittäin sinnikkään myyntityön tuloksena Jari osallistui loppuvuodesta 2020 Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämään ja Suomen Toimitusjohtajakoulu Oy:n toteuttamaan ”Kasvuun johtamisen koulutusohjelmaan”. Ohjelmaan kuului myös yrityskohtaista konsultointia. Vihdoin meitä kuultiin muuallakin kuin tilintarkastuspalaverissa! Joku oli meidän puolella ja halusi auttaa.

Jäimme vähän koukkuun, seuraavan vuoden lopulla piti saada lisää. Toimitusjohtajakoulun toimitusjohtaja Sanna Leppänen suunnitteli meille 5 omaa konsultointipäivää vuodelle 2022, joihin myös saimme ELY-keskukselta tukea. Päivät palasteltiin sopiviin annoksiin ja niiden antimista nautimme vieläkin.

Tällä viikolla nimittäin aloitimme kehitysprojektin, jonka siemen kylvettiin noissa päivissä. Olimme toivoneet digimarkkinointiapua ja Sanna järjesti meille Annikka Impiön asiantuntevaa opastusta. Hänen suosituksestaan taas löytyi Artem Daniliants, jonka yrityksen Daniliants Venturesin kanssa olemme nyt uudistamassa nettisivujamme. Hyvä lähtee kiertämään, verkostot kasvavat ja taitavia tekijöitä suositellaan. Näin se talous rullaa.

Taas on tultu vuosi eteenpäin ja on aika saada uusi annos vertaistukea, tuoreita ajatuksia ja ihan konkreettista tietoa osallistumalla ”Talouden ja tuottavuuden johtaminen Pirkanmaan alueen pk-yrityksille 2023” -kurssille. Jaria sinne puhuimme tj-koulun Tuomo Ylikotilan kanssa vuorotellen, mutta tällä kertaa Jari piti pintansa ja minä lähden vuorostani kouluttautumaan. Olenkin jo innoissani, että pääsen ihmisten ilmoille.

Ajattelen saavani kurssilta paljon muutakin kuin talousosaamista oman yrityksen hyödyksi. Tutustuminen uusiin ihmisiin ja heidän yritystarinoihinsa on homman suola. Hyvät yrittäjät; vaikka arki on joskus raskasta ja aika ei tunnu riittävän edes välttämättömään, niin kouluttautuminen kannattaa silti.

Aiempien opintojeni (Työnohjaaja 60 op, psykan perusopinnot 25 op, kaksi vuotta NLP kursseja) aikana olen huomannut, että vaikka jäljelle jäävän työajan joutuu priorisoimaan eri tavalla, niin elämä jatkuu, myös työelämä. On ihan pakko vähän delegoida, pyytää apua ja jakaa vastuuta. Pakko on joskus ihan hyvä syy.

...Ai niin, kouluttautumisen lisäksi kannattaa tietysti muistaa myös työnohjaus yhtenä "yrittäjän kehityskeskustelun" muotona. 👍😉 Siitä lisää toisella kertaa!

Avainsanat: Yrittäjä, yksinyrittäjä, kehityskeskustelu, työnohjaus, koulutus, kurssit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini